Bespreking:Pier Gerlofs Donia

in Wikipedia, die vrye ensiklopedie
Jump to navigation Jump to search

Bronnelys[wysig bron]

Bronnenlijst (BOEKEN)

  • Bezetting & Bevrijding van Haren (Harener Historische Reeks) H.J.C. Bekenkamp
  • Groningen in Oorlogstijd (aspecten van de bezettingsjaren 1940-1945), 1980
  • Aanslag & Represaille, Harm R. Reinders
  • Dat kan ons niet gebeuren… (Madelon de Keizer, Evert Werkman & Ger Hab van Setten), 1980
  • Terug van weggeweest, Johan van Gelder, 1993

Heeft niet allemaal specifiek met haren te maken, wel met de oorlog “in Groningen” in het algemeen, Haren wordt genoemd.

Filmpje gekregen van RTV Noord


Hoofdvraag: Welke invloed had de bevrijding in 1945 op het aangezicht van Haren van na de Tweede Wereldoorlog?

Bronnen hoofdvraag:

Deelvraag 1: Welke gebouwen staan er nu nog die er voor 1945?

Bronnen deelvraag 1:

Deelvraag 2: Welke van de gebouwen die nu niet meer in Haren staan, staan er niet meer als direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog?

Bronnen deelvraag 2:

Duidelijke gevolgen van de oorlog zijn bijv.:

  • Monumenten
  • Plakkaten
  • Gedenkplaten

Hiervoor geld dat ze zijn gebouwd na 1945 als gevolg van de oorlog

Monumenten die in Groningen gedenken aan de oorlog zijn bijvoorbeeld:

  • Monument bij Appelbergen (Appèlbergen):

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in Appelbergen 34 mensen heimelijk begraven nadat ze hen ter vergelding hadden gefusilleerd. Van de 34 mensen zijn 15 nooit teruggevonden. Tussen 1949 en 2004 zijn diverse pogingen gedaan om deze 15 slachtoffers te vinden, zonder resultaat. In 2004 is in de nabije omgeving van de plek waar de slachtoffers zich vermoedelijk bevinden een monument geplaatst. In het bos is een uitspanning, vlakbij de plas die middenin het bos is gelegen. Dit is de restant van een groter rond meer (mogelijk een pingoruïne) dat tegenwoordig een vrijwel niet te betreden moeras is. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Appelbergen)

Monument te Appelbergen met daarop de namen van de mensen die er zijn gefusilleerd en vermoedelijk hun laatste rustplaats vonden. Het opschrift leest: omgebracht tijdens de Meistaking 1943. (http://gemeente.groningen.nl/kunst-en-cultuur/monu

  • Gedenksteen te Gieten (1940-1945)

Aan de Brink in Gieten staat deze gedenksteen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en ter nagedachtenis aan de Gietense slachtoffers. Deze gedenksteen werd in 1949 geplaatst voor het toenmalige gemeentehuis. Een zwerfkei met namen; stilzwijgende getuigen van een donkere periode. Het is bedoeld om stil te staan bij de mensenlevens die in Gieten verloren gingen tijdens de oorlogsjaren. Deze gedenksteen is geadopteerd door cbs De Marke te Groningen; de leerlingen van groep 8 leggen er elk jaar een krans. (http://ars.punt.nl/index.php?r=1&id=360400&tbl_archief=0)

????? Drewes (kontak) 20:13, 5 Mei 2015 (UTC)