Anton Mauve: Verskil tussen weergawes

in Wikipedia, die vrye ensiklopedie
Content deleted Content added
Nuwe bladsy geskep met ''''Anthonij (Anton) Mauve''' (Zaandam, 18 september 1838Arnhem, 5 februari 1888) was een beroemde Nederlandse kunsskilder. Mauve is wêreldwe...'
 
No edit summary
Lyn 1: Lyn 1:
'''Anthonij (Anton) Mauve''' ([[Zaandam]], [[18 september]] [[1838]] – [[Arnhem]], [[5 februari]] [[1888]]) was een beroemde Nederlandse kunsskilder. Mauve is wêreldweid bekend om sy skilderye, daarnaas was hy ook die leermeester van [[Vincent van Gogh]].
'''Anthonij (Anton) Mauve''' ([[Zaandam]], [[18 september]] [[1838]] – [[Arnhem]], [[5 februari]] [[1888]]) was een beroemde Nederlandse kunsskilder. Mauve is wêreldweid bekend om sy skilderye, daarnaas was hy ook die leermeester van [[Vincent van Gogh]].

[[File:Anton Mauve - Zelfportret.jpg|thumb|Anton Mauve - Selfportret]]

[[File:Anton Mauve - Herderin met kudde schapen.jpg|thumb|Anton Mauve - Herderin met 'n kudde skape]]


==Lewe en werk==
==Lewe en werk==

Wysiging soos op 13:23, 24 November 2013

Anthonij (Anton) Mauve (Zaandam, 18 september 1838Arnhem, 5 februari 1888) was een beroemde Nederlandse kunsskilder. Mauve is wêreldweid bekend om sy skilderye, daarnaas was hy ook die leermeester van Vincent van Gogh.

Anton Mauve - Selfportret
Anton Mauve - Herderin met 'n kudde skape

Lewe en werk

Mauve is in 1838 in Zaandam geboor as seun van die doopsgesinde predikant en van Elisabeth Margaretha Hirschig. Een jaar na sy geboorte in Zaandam het die ouderlike gezin verhuis na Haarlem. Daar het hy opgegroei en begon ook de wens om kunstskilder te word. Van sy vader het hy toestemming gekry om 'n opleiding tot kunstenaar te volg, mits hij de akte voor het geef van tekenonderwijs sou behaal. De reden hiervoor was dat dat maatskaplike sekerheid gegee het.

In die periode van 1854 tot 1857 het hij as leerling geskilder in het atelier van Pieter Frederik van Os. Vervolgens is hij ook nog in die leer gewees by Wouterus Verschuur. In sy verdere ontwikkeling het hij ook nog samengewerk met: Paul Gabriël, Marinus Heijl en J.J. Doffegnies. In díe periode skilderde hij in de trant van de Haagse School. Mauve was medeoprigger van de Hollandsche Teekenmaatschappij en lid van Kunst Zij Ons Doel uit Haarlem.

Anton Mauve het getrou met Jet Carbentus, een nig van Vincent van Gogh. Vincent het eind 1881 in diens gegaan op 28-jarige leeftijd voor ongeveer drie weken bij sy aangetroude neef in diens Haagse atelier werken. Via hom kwam hij in aanraking met die werk van onder andere Jaap en Matthijs Maris, J.H. Weissenbruch, H.W. Mesdag, G.H. Breitner en Jozef Israëls. Mauve het Vincent skilderles gegee. Sy invloed op Vincent was groter as doorgaans word aangeneem. Tema’s as spitters, aardappeleters en houtverkopers het hy van Mauve oor geneem. Door sy relasie met Sien Hoornik kwam Vincent in konflik met Mauve. Toen Anton Mauve in 1888 skielik te Arnhem overly het, het Vincent in Arles sy Souvenir de Mauve, rose bloeiende perskebome, aan hom op gedra.

Sy mees productiewe jare het Mauve deur gebring in Laren, waar hij één van die opriggers was van die Larense Skool. Baie van sy skilderye het hij in daardie omgeving van Laren, in die Gooi, geskilder. Deur veel toeriste en kunskenners werd die Gooi ook wel 'Het land van Mauve' genoem. Tot in Amerika was de streek onder hierdie naam beken. In Laren het baie bekende skilders vertoef en kuns gemaak soos William Singer, Piet Mondriaan en David Schulmann.

In 1887 het Mauve een goue medalje gewin op die Parijse salon met sy doek De terugkeer van de kudde.