Stratosfeer: Verskil tussen weergawes

in Wikipedia, die vrye ensiklopedie
Content deleted Content added
fouten
No edit summary
Lyn 1: Lyn 1:
De '''stratosfeer''' is de laag in rond [[aarde]] de [[atmosfeer]] (of dampkring) tussen de [[troposfeer]] en de [[mesosfeer]]. De laag wordt gescheiden door 'een deur' die de [[tropopouse]] en de [[stratopouse|stratopouse scheid]],
De '''stratosfeer''' is de laag in rond [[aarde]] de [[atmosfeer]] (of dampkring) tussen de [[troposfeer]] en de [[mesosfeer]]. De laag wordt gescheiden door 'een deur' die de [[tropopouse]] en de [[stratopouse|stratopouse scheidt]],


Bij de [[Ewenaar|evenaar]] begint de stratosfeer op ongeveer 17km boven de aardoppervlak ([[zeevlak]]) en bij de polen op ongeveer 10km. Op een hoogte van 50 km gaat de stratosfeer door naar de mesosfeer.
Bij de [[Ewenaar|evenaar]] begint de stratosfeer op ongeveer 17km boven de aardoppervlak ([[zeevlak]]) en bij de polen op ongeveer 10km. Op een hoogte van 50 km gaat de stratosfeer door naar de mesosfeer.

Wysiging soos op 14:43, 24 Oktober 2017

De stratosfeer is de laag in rond aarde de atmosfeer (of dampkring) tussen de troposfeer en de mesosfeer. De laag wordt gescheiden door 'een deur' die de tropopouse en de stratopouse scheidt,

Bij de evenaar begint de stratosfeer op ongeveer 17km boven de aardoppervlak (zeevlak) en bij de polen op ongeveer 10km. Op een hoogte van 50 km gaat de stratosfeer door naar de mesosfeer.

Het begin van de laag wordt in tegenstelling met de onderliggende troposfeer - gekenmerkt door een temperatuur die door de hoogte toeneemt. Als de stratosfeer doorgaat na de mesosfeer, neemt de temperatuur weer af. Dit is ongeveer -50 °C bij het laagste punt van de stratosfeer en tussen 0 en 30°C bij het hoogste punt.

De de samenstelling van de troposfeer en stratosfeer verschilt veel. De stratosfeer bevat meer ozon (een vorm van zuurstof) en minder waterdamp en Koolstofdioxide als de troposfeer.

In de stratosfeer vind men een hier een hogere concentratie ozon en dus word dat gebied dan ook de ozonlaag genoemd. De toename van de temperatuur in de stratosfeer absorbeert als gevolg de UV-stralen van de zon op. De hoeveelheid straling die doordringt verminderd hierdoor. Gecombineerd met een groter dichtheid van die atmosfeer, zorgt dit voor een temperatuurdaling.