Mineralogie: Verskil tussen weergawes

in Wikipedia, die vrye ensiklopedie
Content deleted Content added
No edit summary
Adriaan (besprekings | bydraes)
Vertaal
Lyn 9: Lyn 9:
</noinclude>
</noinclude>


'''Mineralogie''' of '''delfstofkunde''' is 'n tak binne die [[aardrykskunde]] wat spesiaal op die studie van minerale en hul voorkoms, ontstaan, metamorfose en rol in die geologie gerig is. Die [[Internasionale Mineralogiese Association]] (IMA) is 'n organisasie waarvan die lede die mineralogie uit die verskillende lande verteenwoordig. Die association se aktiwiteite omvat die beheer van die benaming van minerale (via die Kommissie vir nuwe minerale en mineraalname) asook die behoud van 'n databasis van minerale.
De '''mineralogie''' of '''delfstofkunde''' is de tak binnen de [[aardwetenschappen]] die zich richt op de systematische studie van [[mineraal|mineralen]], hun voorkomen, ontstaan, [[metamorfose (geologie)|metamorfose]] en rol in de [[geologie]].


In [[2004]] is daar al sowat 4 000 verskillende soorte minerale deur die IMA erken. Hiervan word 150 as "oorvloedig", 50 as "insidenteel", en die res as "seldsaam" beskou.
De ''International Mineralogical Association'' (IMA) is een organisatie waarvan de leden de mineralogen uit de verschillende landen vertegenwoordigen. Haar activiteiten omvatten het beheer van de namen van mineralen (via de Commissie van nieuwe mineralen en mineraalnamen) en het bijhouden van een [[database]] van mineralen.


De '''mineralogie''' of '''delfstofkunde''' is de tak binnen de [[aardwetenschappen]] die zich richt op de systematische studie van [[mineraal|mineralen]], hun voorkomen, ontstaan, [[metamorfose (geologie)|metamorfose]] en rol in de [[geologie]].
In 2004 zijn er ongeveer 4000 soorten mineraal erkend door de IMA. Hiervan kunnen er ongeveer 150 als "overvloedig", nog eens 50 als "incidenteel", en de rest als "zeldzaam" tot "zeer zeldzaam" worden beschouwd.


==Sien ook==
Zie de [[lijst van mineralen]] voor meer informatie.
*[[Aardrykskunde]]
*[[Lys van minerale]]


== Externe links ==
*[http://webmineral.com/Alphabetical_Listing.shtml Uitgebreide database van mineralen (Engels)]
*[http://www.farlang.com/gemstones/agricola_textbook_of_mineralogy/page_001 ''"De Natura Fossilium"''/Textbook on Mineralogy] Standaardwerk door de "Vader van de Mineralogie" [[Georg Agricola]]
===Verenigingen===


==Eksterne skakels==
*[http://www.acam.be/ www.acam.be] Academie voor Mineralogie vzw
*[http://webmineral.com/Alphabetical_Listing.shtml Uitgebreide databasis van minerale] {{en}}
*[http://www.cmpb.net/ www.cmpb.net] Cercle de Minéralogie et de Paléontologie de Belgique
*[http://www.farlang.com/gemstones/agricola_textbook_of_mineralogy/page_001 ''"De Natura Fossilium"''/Textbook on Mineralogy - Standaardwerk deur die "Vader van die Mineralogie" Georg Agricola]
*[http://wwwobs.univ-bpclermont.fr/ima/ International Mineralogical Association (Engels)]
*[http://www.minerant.org/ www.minerant.org] Mineralogische Kring Antwerpen vzw
===Verenigings===
*[http://wwwobs.univ-bpclermont.fr/ima/ International Mineralogical Association] {{en}}


===Musea===
===Museums===
*[http://www.minerant.org/museums.html mineralogy museums - Uitgebreide lys van mineraalmuseums]
*[http://www.mineralogy.be Virtual Museum of the History of Mineralogy (handel oor die geskiedenis van mineralogie)]


*[http://www.minerant.org/museums.html mineralogy museums] Uitgebreide lijst van mineralenmusea
*[http://www.mineralogy.be www.mineralogy.be] Virtual Museum of the History of Mineralogy (over de geschiedenis van de mineralogie)


[[Kategorie:Geologie]]
{{Aardwetenschappennavigatie}}
[[Categorie:Geologie| ]]


[[bg:Минералогия]]
[[bg:Минералогия]]

Wysiging soos op 22:43, 25 Junie 2007


Mineralogie of delfstofkunde is 'n tak binne die aardrykskunde wat spesiaal op die studie van minerale en hul voorkoms, ontstaan, metamorfose en rol in die geologie gerig is. Die Internasionale Mineralogiese Association (IMA) is 'n organisasie waarvan die lede die mineralogie uit die verskillende lande verteenwoordig. Die association se aktiwiteite omvat die beheer van die benaming van minerale (via die Kommissie vir nuwe minerale en mineraalname) asook die behoud van 'n databasis van minerale.

In 2004 is daar al sowat 4 000 verskillende soorte minerale deur die IMA erken. Hiervan word 150 as "oorvloedig", 50 as "insidenteel", en die res as "seldsaam" beskou.

De mineralogie of delfstofkunde is de tak binnen de aardwetenschappen die zich richt op de systematische studie van mineralen, hun voorkomen, ontstaan, metamorfose en rol in de geologie.

Sien ook


Eksterne skakels

Verenigings

Museums