Lêer:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gouden reliëf met de voorstelling van Sutasoma gedragen door Kalmasapada TMnr 2960-319.jpg

Page contents not supported in other languages.
in Wikipedia, die vrye ensiklopedie

Oorspronklike lêer(562 × 800 piksels, lêergrootte: 49 KG, MIME-tipe: image/jpeg)

Hierdie lêer kom vanaf Wikimedia Commons en kan ook in ander projekte gebruik word. Die beskrywing op die lêer se inligtingsblad word hieronder weergegee.

Opsomming

Beskrywing
Nederlands: Reliëf. Dit reliëf stelt de Bodhisattva Sutasoma voor, gezeten op de schouders van de menseneter Kalmasapada, de voormalige heerser Saudasa, van wie de metamorfose door een vloek tot stand gekomen was. Sutasoma heeft het voor elkaar gekregen dat de demon hem gehoorzaamt.

Overal zit een verhaal achter

Onbekend Veel van dit voorwerp is onbekend. Het is niet bekend wie het gemaakt heeft, wanneer precies en voor wie. Het is zelfs niet bekend waar het voor gebruikt werd. Daar kunnen we wel naar raden. Het was zeer waarschijnlijk een sierstuk dat op kleding werd gedragen.

Wapperende linten Er zit vaart in dit gouden sierraad. De wapperende linten laten zien dat Kalmasapada er flink de pas in hield, ook met een prins op zijn schouders.

Een sierlijk gebaar De prins heeft zijn linkerhand in een sierlijk gebaar. Wijsvinger, pink en duim steken uit. De elleboog is gebogen de handpalm naar boven gericht. Probeer het zelf eens. Aan dit gebaar is te zien dat Sutasoma een edel mens is.

Gelung Supit Urang Het haardracht van Sutasoma heeft een vorm die nog steeds te zien is in Indonesië: bij wajangpoppen. Deze haardracht heet gelung supit urang en dat betekent: een haarwrong in de vorm van de schaar van een krab. Alleen prinselijke personages uit het wajangspel hebben deze gekrulde vorm aan hun hoofd.

Oud verhaal Het verhaal aan de voorkant is een verkorte versie van een oud Indiaas verhaal. Het hele verhaal is een jataka, een geboorteverhaal van Boeddha. Sutasoma was in dit verhaal een voorgeboorte van de Boeddha. Voordat dé Boeddha geboren werd kwam hij ongeveer 500 keer eerder op de wereld, steeds in een andere gedaante. Veel van deze jakata's zijn uitgebeeld in het beeldhouwwerk aan de Borobudur, het grote boeddhistische heiligdom op het eiland Java.

Mpu Tantular In de 14de eeuw is het oude verhaal van Sutasoma opnieuw verteld door de Javaanse boeddhistische dichter Mpu Tantular. Hij maakte er een kakawin van. Een kakawin is een lang verhalend gedicht dat bestaat uit vierregelige strofen. Het gouden beeldje is uit dezelfde tijd als het gedicht en komt ook van het eiland Java. Mpu Tantular schreef het verhaal in het oud-javaans. Hij noemde het verhaal Sutasoma of Porusadasanta, wat betekent: de menseneter onderworpen. De tekst hiernaast geeft een idee van het oud-javaanse schrift waarin Tantular zijn kakawin schreef

Sutasoma in steen Het verhaal van Sutasoma is afgebeeld in een aantal reliëfs aan de Borobudur. In dit reliëf is dezelfde scène afgebeeld als in het gouden sierraad. De dikke demon Kalmasapada heeft Sutasoma op zijn schouders. De knieën gebogen onder het gewicht. Er zijn aan de Borobudur nog drie reliëfs met scènes uit dit verhaal.

Majapahit Het gouden reliëf is ontstaan in het hindoe-boeddhistische Majapahit-rijk. Het rijk had als centrum Oost-Java en duurde van 1293 tot ongeveer 1500. Op het hoogtepunt hoorden ook Midden-Java, Malakka, Madura en grote delen van Sumatra, Bali, Borneo en Celebes bij het Majapahit-rijk. Eeuwen later, in de jaren '20 en '30 van de 20ste eeuw, werd het Majapahit-rijk een voorbeeld van een nieuw Indonesië voor de Indonesische nationalisten.

September 2007

. Gouden reliëf met de voorstelling van Sutasoma gedragen door Kalmasapada
Datum 1293 - 1525
date QS:P,+1500-00-00T00:00:00Z/6,P1319,+1293-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1525-00-00T00:00:00Z/9
Bron
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Outeur Tropenmuseum
Ander weergawes
Used in presentation: File:Impact access via Wikipedia GLAMwiki2015.pdf

Lisensiëring

w:af:Creative Commons
naamsvermelding insgelyks
Hierdie lêer is gelisensieer onder die Creative Commons Erkenning-Insgelyks Deel 3.0 Onoorgedraagde lisensie.
U is vry:
  • om te deel – die werk kopieer, versprei en deurgee
  • om te hermeng – om die werk aan te pas
Onder die volgende voorwaardes:
  • naamsvermelding – U moet die nodige krediet gee, 'n skakel na die lisensie verskaf en aandui of daar veranderinge aangebring is. U mag dit op enige redelike manier doen, maar nie op enige manier wat daarop dui dat die lisensiegewer u of u gebruik onderskryf nie.
  • insgelyks – As u die materiaal hermix, transformeer of voortbou, moet u u bydraes versprei onder die dieselfde of versoenbare lisensie as die oorspronklike.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

uitbeelding

media type Engels

image/jpeg

checksum Engels

56373182434bf424cdd3cfe8ede0c154a9ecd8e3

data size Engels

50 161 greep

height Engels

800 pieksel

width Engels

562 pieksel

Lêergeskiedenis

Klik op die datum/tyd om te sien hoe die lêer destyds gelyk het.

Datum/TydDuimnaelDimensiesGebruikerOpmerking
huidig20:57, 27 Julie 2010Duimnaelskets vir weergawe vanaf 20:57, 27 Julie 2010562 × 800 (49 KG)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Reliëf. Dit reliëf stelt de Bodhisattva Sutasoma voor, gezeten op de schouders van de menseneter Kalmasapada, de voormalige heerser Saudasa, van wie de metamorfose

Die volgende bladsy gebruik dié lêer:

Globale lêergebruik

Die volgende ander wiki's gebruik hierdie lêer:

Metadata