Gluten

in Wikipedia, die vrye ensiklopedie
Spring na: navigasie, soek
Voorbeelde van glutenbronne: (kloksgewys van bo) koringmeel, spelt, gars en rog.

Gluten (van die Latynse woord gluten, "gom") is ’n groep proteïene wat in die endosperm van verskeie graansoorte soos koring en rog aangetref word.[1] Ander graansoorte waarin dit voorkom, is gars, hawer en verwante spesies,[2] asook produkte wat daarvan gemaak word, soos mout. Gluten maak deeg elasties, help dit rys en gee aan die eindproduk sy taaierige tekstuur.

In ’n klein deel van die algemene publiek veroorsaak gluten seliaksiekte en ander soorte glutenonverdraagsaamheid.[3] Die mate waarin hawer dit veroorsaak, hang van die kultivar af.[4][5][6] Baie soorte hawerprodukte word ook kruisbesmet met ander glutenbevattende grane.[5]

Die proteïene van ander graansoorte soos mielies en rys word ook soms glutens genoem, maar dit verskil van ware gluten.[1]

Verwysings[wysig | wysig bron]

  1. 1,0 1,1 Food and Drug Administration (Januarie 2007). "Food Labeling ; Gluten-Free Labeling of Foods" (PDF). 
  2. Biesiekierski JR (2017). “What is gluten?”. J Gastroenterol Hepatol 32 Suppl 1: 78–81. doi:10.1111/jgh.13703.
  3. (Januarie 2013) “The Oslo definitions for coeliac disease and related terms”. Gut 62 (1): 43–52. doi:10.1136/gutjnl-2011-301346.
  4. (18 November 2013) “Gluten-free diet in children: an approach to a nutritionally adequate and balanced diet”. Nutrients 5 (11): 4553–65. doi:10.3390/nu5114553.
  5. 5,0 5,1 (2016) “Pure Oats as Part of the Canadian Gluten-Free Diet in Celiac Disease: The Need to Revisit the Issue.”. Can J Gastroenterol Hepatol 2016: 1576360. doi:10.1155/2016/1576360.
  6. (7 November 2015) “Role of oats in celiac disease”. World J Gastroenterol 21 (41): 11825–31. doi:10.3748/wjg.v21.i41.11825.

Eksterne skakels[wysig | wysig bron]